onsdag 20 april 2011

Påsktraditioner del 2 - påskkäringar och påsksmällar

Små barn som klär ut sig i mammas gamla kjol, förkläde och schalett till påskkäringar för att gå till grannarna och önska en Glad Påsk och få lite godis i utbyte är en påminnelse om 1600-talets häxförföljelser. Då trodde folk på allvar att häxorna flög på sin kvast till Blåkulla för att fira Djävulens sabbat. Detta skedde under natten till skärtorsdagen och de återvände natten till påskdagen.

I vissa delar av Sverige, främst på västkusten tändes påskeldar för att hålla häxorna bort. Samma effekt skulle påsksmällarna ha. Man slängde in hemmagjorda krutsmällare i elden och sköt lösa skott med bössor eller pistoler.

Idag är det Dymmelonsdagen i stilla veckan. Dymmel kommer troligen från "dumb" eller "stumb". Stilla veckan som föregår påsken skulle nämligen vara tyst och stilla. Den här dagen fick man inte göra något som gick runt, spinna på spinnrock t ex och ingen fick slå med piska eller spö. De slagen skulle träffa Jesus Kristus.

Källa: Stora boken om Livet Förr av Jane Fredlund.

2 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

åh va spännande :)

Ingrid sa...

Påsksmällare kan jag (och hunden) gärna vara utan men de är nog mer populära i Göteborgstrakten och i Västergötland. (och kanske på en del andra ställen också).